неделя, 10 февруари 2013 г.

ПРЕМИЕРА - 15.02.2013


1 коментар:

  1. "Танцът на Смъртта" (фр. "Danse Macabre") е алегоричен сюжет в живописта и литературата на Средновековието, свързан с един от вариантите на европейската иконография на смърт­та и тленността на човешкото битие. През 15‒16 в., поради усъвършенстването на изкуството на гравюрата и изобретяването на книгопечатането, особено в Германия, започват да се разпространяват огромни количества общодостъпни картини на "Танца на Смъртта", във вид на отделни листа или тетрадки, където изображенията са придружени от стихотворен текст. Най-прочутото от тези издания е серията рисунки на германския художник Ханс Холбайн Млади, гравирани на дърво от Ханс Лютценбургер.

    За първи път "Танцът на Смъртта" на Ханс Холбайн Млади е публикуван през 1538 г. от лионските издатели братята Мелхиор и Гаспар Тречсел. В него са поместени четиридесет и една гравюри на Холбайн, всяка от тях с текст от латинската Библия и четиристишие на френски език, дело на френския писател Жил Корозе. През 1547 г. в петото издание са добавени още осем гравюри на прочутия художник.

    За нашето издателство е чест, че за първи път представя на българския читател прекрасните илюстрации на Ханс Холбайн Млади от неговата серия "Танцът на Смъртта", придружени от текстове от Библията (на латински и на български), както и от четиристишията на Жил Корозе (в оригинал на средновековен френски език и в превод на български). Албумът на германския художник излиза от печат единадесети поред в поредицата *ARS LONGA*, посветена на изкуството на графиката, която представя колекции от гравюри на най-известните художници, създали вечни и неповторими шедьоври на графичното изкуство.

    ОтговорИзтриване